dinsdag 3 april 2012

Liefde voor Baboushka's/Mamoeschka's

Mijn mama wordt door mijn jongens liefdevol Mamoeschka genoemd. Het klinkt misschien wat vreemd om een oma zo te noemen, maar voor ons is het de normaalste zaak van de wereld en we vinden dat zelf origineel.

Jullie vragen zich dan waarschijnlijk af waar die naam dan wél vandaan komt? Toen Kir nog een klein Kirretje was, stond er op de boekenkast in het ouderlijke huis een heel legertje baboushka’s te blinken. De trots van mijn mama. Aan deze verzameling hing ook heel wat emotionele waarde, want ze had ze zelf lang geleden gekregen van haar oma die in een ver ver verleden nog in Rusland had gewerkt. Heel af en toe mochten we met die baboushka’s spelen. Uren aan een stuk konden we ze dan in en uit elkaar halen, om vervolgens terug uit elkaar te halen en terug in elkaar te steken.


Al snel werd “babouchka” samengevoegd met “mama” in onze jonge, creatieve tienerhoofdjes en dan krijg je niets minder dan Mamoeschka. Dat koosnaampje voor mijn mama bleef lang plakken. Het kreeg na enkele jaren een laagje stof over zich, maar toen mijn eerste werd geboren, werd er niet getwijfeld over hoe de oma zich moest laten noemen. Het stof werd weggeblazen en Mamoeschka was er weer!


En onze Mamoeschka is er eentje uit de duizend. Ieder jaar wil ik haar voor haar verjaardag eens extra in de watten leggen, want ze verdient dat. Op die manier kan ik haar laten weten wat ze betekent voor mij en voor mijn jongens. Er zijn jaren dat ik mijn grijze hersencellen zwaar moet pijnigen en er zijn jaren dat ik al lang op voorhand weet wat ik haar wil geven. Dit jaar moest ik er niet lang over nadenken. Toen ik haar gepersonaliseerde labels zag en haar grafisch talent, werden deze twee gebundeld en ontstond er het mooiste label ever. Ik liet ze maken bij Holland Label en de kwaliteit van deze geweven labels, die mag er zeker zijn.Vanaf nu hangt er dus elk handgemaakt item dat door haar genaaid is zo’n prachtig label. Al deze kledingstukken worden met trots gedragen door haar kleinzonen en dankzij het labeltje weten ze dat hun oma, hun Mamoeschka die trui, die broek of dat T-shirt speciaal voor hen met heel veel liefde heeft gemaakt.

En nu ik die labels zo zie, begint het hier ook wel een beetje te kriebelen. Zo een eigen labeltje, dat heeft toch wel iets. Misschien moet ik ook maar eens labels voor mijzelf laten ontwerpen door haar?

Voor de geïnteresseerden geeft ik even de specificaties van het label mee: geweven label naar eigen ontwerp, lengte 15 mm.

met dank aan Kathleen en Nele voor de mooie foto's en de steun om mij van mijn writersblock af te helpen.

16 opmerkingen:

 1. Mah zo schoon. Ik wist wel dat jullie Mamoeschka zeggen maar ik wist niet waar het vandaan kwam. Heel lief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n heerlijk verhaal! En de labels zijn helemaal geslaagd, ze zien eruit als van een echt kindermerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig moeder-cadeau. Eat this, moederdagreclame over stofzuigers en strijkijzers! Meer erkenning als mama/mamoeschka kan je niet krijgen, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een lief en warm verhaal! En een cadeau waar ze nog lang blij mee zal zijn!

  Janina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zeer origineel! Ze zijn heel mooi, haar labels!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai zo'n schoon verhaal achter dat label. Keileuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat vind ik nu eens zo ontroerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi, hier wordt de oma ook soms mamoeshka genoemd...
  En die babouchka's, nostalgie! Mijn tante had er ook, wij gingen daar vaak logeren en mochten er dan af en toe ook even mee spelen. Maar niet te veel, want ze was er nogal weiger op...
  Ook zeer mooie labels, en hartverwarmend hoe je over jullie mamoeshka schrijft!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldig verhaal, ik krijg het er helemaal warm van vanbinnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Graag gedaan! Zo'n schone blogpost, ik kijk naar het après-VK-tijdperk waarin gij gewoon keiveel gaat bloggen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo mooi! Zeker met die betekenis erachter, dat maakt het toch extra speciaal vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn moeder had vroeger net dezelfde baboushka's op de kast staan, maar spijtig genoeg zijn die in de loop der jaren kwijt geraakt. Nu breng ik er van rommelmarkten regelmatig mee, maar ik ben nog steeds niet dezelfde tegengekomen.

  En die labels zien er prachtig uit, ik begrijp compleet dat het begint te kriebelen om er zelf ook te bestellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, zo'n prachtig cadeau!

  En ik wil zelf ook al een tijdje een label, maar ik wil het eigenlijk het liefst zelf ontwerpen MAAR ik heb geen grafisch talent. Absoluut niet. Lastige combinatie he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel toevallig kwam ik op de site van Kir. En toen ik las wat ze over mij schreef, rolde de tranen over mijn wangen.
  Kir, ik weet dat jij waardeert wat ik voor jullie allemaal doe, maar om het zo te zien op de PC... daar krijg ik een krop van in mijn keel . Knuffels van je mama (Mamoeschka)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie labels en een mooi verhaal! En wat lief, de reactie van je mama!

  BeantwoordenVerwijderen