zondag 7 maart 2010

Pepernoot: kleuterknutselen is fun

Vandaag gingen mijn oudste en ik samen op stap: we deden van cultuur enzo.

Provincie Vlaams-Brabant organiseert Pepernoot en vandaag was Leuven aan de beurt.
We hadden een druk programma uitgedacht en gingen van de muzikale workshop Mumbobox, over het Muziknutselatelier om te eindigen met de film: Dag Maan.

Ikzelf was het meest enthousiast over het muziknutselatelier en wil jullie dan ook graag zijn kunstwerkjes presenteren. Ik geef er ook even een korte beschrijving, voor mijzelf als geheugensteuntje, maar ook voor u als u eens creatief wil doen met uw kleuters.

Eerste muziekinstrument: een taboerijn.

Neem twee kartonnen borden, strooi wat rijst op een van de borden. Bevestig door middel van lijn op de rand de twee borden aan elkaar en tape ze dicht met behangerstape. Verf de borden in vrolijke kleuren en laat het drogen. Eventueel kan je nog enkele vrolijk gekleurde linten uitknippen en deze bevestig je onderaan de tamboerijn.


Tweede muziekinstrument: sambaballen.

Maak in twee pingpongballetjes een gat aan de boven en de onderkant. Vul deze met rijst. Duw met een satestokje een lapje stof door de gaten van het ene balletje en maak een knoop, Duw vervolgens de stof door het andere balletje en knop eveneens af. Laat je volledig gaan in het versieren van de balletjes met stiften.

Derde muziekinstrument: sambablik.

Met een blikopener haal je het bovenste gedeelte van het blikje eraf. Zo krijg je geen scherpe randen en kun je het blikje veel gemakkelijker vullen. Maak het blik eerst van binnen schoon, anders blijft het materiaal waarmee je het blikje gaat vullen er aan plakken. Vul nu het blikje met rijst. De hoeveelheid ervan bepalen hoe hard/zacht je sambablik klinkt. Knip het blaastuitje van een ballon en span de opening van het blik door middel van de ballon af. Plak vervolgens het hele blik af met schildersplakband. Nu kun je het blik ook mooier verven. Even laten drogen en klaar is je eigen muziekinstrument!! Je kan nog eventueel een belletje extra aan de buitenkant hangen door middel van ijzerdraad.

Bedankt mama E en dochter P om ons te vergezellen bij deze twee uurtjes cultuur. Wij hebben ervan genoten.

1 opmerking:

  1. suoerleuke ideetje!
    Dankjewel om even de uitleg neer te schrijven ook, hier ga ik zeker eens iets mee doen met de kindjes in de opvang!

    BeantwoordenVerwijderen